Glomus Karotikum boyunda şah damarının ikiye ayrıldığı bölgede yerleşen, iyi huylu ve
oldukça nadir görülen bir tümördür. Bu tümörler, oldukça yavaş büyürler ve kanlanmaları fazladır. Tipik olarak boyun üst bölümünde yerleşirler ve el ile dokunulduğunda şişlik üzerinde nabız atışları hissedilir.
Glomus karotikum tümörlerinin oluşum nedenleri net olarak bilinmemektedir.
Hastaların bazılarında genetik faktörler sorumludur ve aile bireylerinde
görülebilir.
Glomus Tümörü (Glomus Karotikum) belirtileri nelerdir ?
Hastalar boyun üst bölümünde uzun süredir var olan ve yavaş büyüyen şişlik yakınmasıyla başvururlar. Herhangi bir semptom vermeden, başka bir nedenle
yapılan ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi radyolojik görüntülemelerde tesadüfen de saptanabilir. El ile dokunulduğunda şişlik üzerinde nabız atışlarının alınması tipiktir.
Bu belirtilere sahip olan bir hasta ne yapmalıdır ?
Glomus Karotikum şüphesi olan hastalar Baş Boyun Cerrahisi Uzmanına başvurmalıdır. Damardan zengin ve oldukça kanamalı olması nedeniyle biyopsi uygulanmamalıdır. Tanı muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleriyle elde edilen bulgulara dayanarak konur. Kitlenin boyutunu, uzanımını ve şah damarı ile ilişkisini tespit etmek için bilgisayarlı tomografi, MRG, MRG anjiografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Glomus Tümörü (Glomus Karotikum) nasıl tedavi edilir ?
Glomus tümörlerinde esas tedavi yöntemi cerrahidir. Glomus karotikum cerrahisi, kitlenin şah damarı, büyük toplardamarlar ve önemli sinirlerle komşu olması nedeniyle deneyim gerektirir. Şah damarına ve sinirlere zarar vermeden tümörün çıkarılması için oldukça dikkatli olunmalıdır.
Yorum Bırakın