Baş Boyun Cerrahisi Nedir ?
- 15 Nisan 2025
- 0 Beğeni
- 140 Görüntüleme
- 0 Yorum
Baş boyun cerrahisi, Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanlık alanı içerisinde bulunan, baş boyun ve yüz bölgesinde yerleşen iyi ve kötü huylu tümörlerin, doğumsal ve gelişimsel kitlelerin cerrahi tedavisi ile ilgilenen özel bir cerrahi alandır.
Baş Boyun Bölgesinde Yerleşen İyi Huylu Tümörler Nelerdir?
Tiroid nodülleri, boyun bölgesinde bulunan damar ve sinirlerden kaynaklanan iyi huylu tümörler (glomus tümörleri, schwannomlar, paragangliomlar vs), tükrük bezlerinin iyi huylu tümörleri ve paratiroid adenomları baş boyun bölgesinin cerrahi ile tedavi edilebilen iyi huylu tümörleridir.
Baş Boyun Bölgesinde Yerleşen Kanserler Nelerdir?
Ülkemizde baş boyun bölgesinde en sık tiroid kanserleri, ikinci sıklıkta ise gırtlak kanserleri görülmektedir. Ağız boşluğu kanserleri (dil, dudak, yanak, sert damak), yutak kanserleri (nazofarenks, orofarenks ve hipofarenks), tükrük bezi kanserleri, yüz cildi ve saçlı deri kanserleri ve bu kanserlerin boyuna yayılımı sonucunda ortaya çıkan kitleler diğer ameliyat ile tedavi edilebilen kanserlerdir.
Baş Boyun Bölgesinde Yerleşen Doğumsal/Gelişimsel Kitleler Nelerdir?
Çocuklarda cerrahi ile tedavi edilen boyun kitlelerinin çoğu doğumsal (konjenital) kitlelerdir. Bu kitleler doğum sırasında tespit edilebildiği gibi daha ileri yaşlarda; çocukluk ya da erişkin yaşlarda da olarak ortaya çıkabilir. Tiroglossal duktus kisti, brankiyal yarık kistleri, dermoid kist, hemanjiom, lenfanjiom, timik kist sık görülen doğumsal kitlelerdir.
Yorum Bırakın